facebooktwitteryoutube
in Urheilu - 22 Apr, 2016
by Wiley Cronin - no comments
Taktiikka juoksukisoissa – tunne omat rajasi

Juoksu, samoin kuin mikä tahansa muu urheilulaji, vaatii harjoittelua ennen kisoja. Harva edes kuvittelee maratoniin osallistumista ensimmäisellä juoksukerralla, eikä viiden kilometrin juoksukisaankaan kannata ottaa osaa kylmiltään.6656709-runnerParasta on aloittaa harjoittelu muutamaa kuukautta ennen kisoja, jotta keho ehtii tottua liikkeeseen ja juoksija saa hyvän, realistisen käsityksen omasta kunnostaan. On aivan eri asia sprintata muutama sata metriä, kuin juosta useita kilometrejä. Juoksukuntoa voi rakentaa etukäteen myös pyöräilemällä ja kävelemällä, mutta parhaimman pohjan juoksukisoihin saa intervalliharjoittelulla ja – millä muullakaan kuin – juoksemalla.Oli kyseessä sitten lyhyempi juoksukisa tai maraton, ultrajuoksusta puhumattakaan, on kisan aikana hyvä pitää mielessä seuraavat vinkit:

Huolehdi nesteytyksestä ja energiansaannista

Kisan aikana keho kuluttaa runsaasti nestettä ja energiaa, joiden tankkaaminen on jo kisan aikana välttämätöntä jaksamiselle. Käytä vesi- ja urheilujuomapisteet tehokkaasti hyväksesi, vaikka jano ei vaivaisikaan! Energiapatukoita tai urheilugeeliä on myös hyvä pitää mukana. Älä kuitenkaan täytä vatsaasi liikaa. Juoksijan pyhä kolminaisuus kisan aikana ovat suola, vesi ja hiilihydraatit.

Muista hapenotto

Keskity hengittämään juoksurytmissä. Hengityksen pidättämisellä tai huohottamisella vain pahennat uupumuksen tunnetta. Lihakset tarvitsevat tasaisen happivirran toimiakseen optimaalisesti.

Kuuntele lempimusiikkiasi

Musiikilla on suuri vaikutus jaksamiseen ja musiikkikappaleilla voi antaa rytmiä juoksuun. Suunnittele soittolistasi kisan keston mukaan ja ujuta joukkoon sekä nopea- että hidastempoisia kappaleita. Juoksijan ei tarvitse ajatella jokaista jalan asentoa, vaan kisan voi juosta loppuun niin sanotusti autopilotti päällä. Musiikki motivoi ja kuljettaa juoksijaa kuin itsestään.