facebooktwitteryoutube
in Urheilu - 04 Jan, 2021
by Wiley Cronin - no comments
Opi ensiapua ja elvytystä

Ensiapu on taito, joka jokaisen ihmisen tulisi osata. Ensiavulla tarkoitetaan kaikkia toisen ihmisen tai itsensä auttamista varten tehtyjä toimenpiteitä esimerkiksi onnettomuustilanteessa tai sairaskohtauksen sattuessa, ja sitä saa antaa kuka tahansa ilman erityistä ammattitaitoa tai välineitä. Hätäensiapu on henkeä pelastavaa toimintaa, jolla pyritään estämään henkilön menehtyminen turvaamalla loukkaantuneen hengitys, verenkierto ja tajunta siihen saakka, kunnes ammattiapu saapuu paikalle. Myös pienten vammojen ja sairauskohtauksien hoito on ensiapua, vaikka ne eivät vaatisi elvyttämistä.

Ensiaputaidot punnitaan tapahtumissa

Joskus saatat löytää itsesi urheilutapahtumasta tai -kilpailusta, jossa on tapahtunut onnettomuus joko itsellesi tai jollekin muulle. On tärkeää, että ainakin yksi henkilö osaa antaa ensiapua jokaisessa tapahtumassa. Vaikka et olisikaan järjestäjien joukossa, vaan vain katsojana, saatat pystyä auttamaan. Esimerkiksi jos olet juoksureitin varrella maratonin aikana, saattaa juoksija kaatua tai tuupertua kesken matkan. Tuloksena voi olla ruhjeita, joista selvitään vähäiselläkin ensiapukoulutuksella, mutta joskus myös elvytystaidot tulevat tarpeeseen.

Urheilijan kannattaa hallita ensiaputaidot

Et koskaan tiedä, milloin tapaturma sattuu nenäsi eteen: kotona, koulussa, töissä tai tien päällä. Myös etenkin urheiluharrastuksissa erilaiset tapaturmat ovat yleisiä. Ensiaputekniikoiden lisäksi monessa tilanteessa avainasemassa ovat oikeaoppiset ensiaputarvikkeet. Niin kotona, autossa kuin työ- ja harrastuspaikoissa tulee huolehtia ajantasaisesta ensiapuvarustuksesta ja siitä, että varusteita osataan käyttää tilanteen niin vaatiessa. Ensiapukurssi voi olla hyvä ajatus, sillä sen aikana voit ottaa haltuusi niin oikeaoppisen elvytystekniikan kuin defibrillaattorin käytönkin.