facebooktwitteryoutube
in Urheilu - 10 Sep, 2019
by Wiley Cronin - no comments
Juoksijoiden vammat ja loukkaantumiset

Juoksu on loistava laji ja siinä kehittyminen on lähes loputonta. Se on lisäksi helppoa, sillä parhaimmillaan juoksijalta ei vaadita muuta kuin juoksukenkien vetoa jalkaan ja ulos lähtöä. Moni aloitteleva ja kokenutkin juoksija saattaa kärsiä erilaisista rasitusvammoista. Suurin osa näistä on kuitenkin onneksi ehkäistävissä oikealla tekniikalla ja sopivalla harjoittelun määrällä.

Monet rasitusvammat johtuvat liian nopeasta vauhdista tai liiasta harjoittelusta

Useat aloittelevat juoksijat aloittavat harrastuksensa innolla ja unohtavat kestävyysjuoksijoiden vanhan viisauden, jonka mukaan matka ei tapa, vaan vauhti. Liian nopeasti juostessa lihakset väsyvät nopeasti, jonka jälkeen oikea tekniikka alkaa kärsiä. Tämä johtaa helposti esimerkiksi virheelliseen askellukseen, josta voi seurata lihasten ja nivelten kipuja jaloissa, selässä tai jopa olkapäissä. Aluksi on todella tärkeää juosta hitaasti.Liiallinen harjoittelu ei myöskään jätä aikaa palautumiselle. Juoksussa kehittyvät eri lihakset kuin esimerkiksi saliharjoittelussa ja siksi näille on annettava aikaa myös palautua lenkin jälkeen. Liiallisesta harjoittelusta voivat kertoa muun muassa kipeytyneet lihakset tai nivelet ja väsymys. Varsinkin alussa on siis maltettava hitauden lisäksi jättää aikaa palautumiselle ja muistettava myös levätä.

Juoksijan polvi ja muut yleisimmät rasitusvammat

Yksi yleisimmistä rasitusvammoista juoksijoilla on polvikipu eli niin sanottu juoksijan polvi, jossa rasitus kohdistuu polven ulkosyrjän ja reiden rakenteisiin. Vamma voi olla erittäin kivulias. Paras hoitokeino on pitää tauko juoksusta ja keskittyä sen sijaan esimerkiksi pyöräilyyn, joka ei kohdista samanlaista rasitusta polven rakenteisiin. Cykelkraft tarjoaa hyviä pyörävaihtoehtoja kuntoutumista varten.Muita yleisiä rasitusvammoja ovat esimerkiksi kipeytyneet penikat ja selkäkipu. Penikkakipu tuntuu säären ja nilkan etuosassa ja se aiheutuu säärtä ympäröivien lihasten turvotessa ja lihaskalvon kiristyessä. Selkäkipu voi puolestaan olla esimerkiksi lihasten rasitusta johtuen tekniikasta tai hermokipua, joka johtuu iskiashermon ärtymisestä jatkuvan tärähtelyn seurauksena. Molempiin vammoihin paras hoito on lepo ja rasituksen vähentäminen.

Kehonhuolto voi auttaa ehkäisemään juoksijan vammoja

Oikean juoksutekniikan ja harjoittelurytmin lisäksi, kehonhuolto on erinomainen keino ehkäistä juoksijoille syntyviä vammoja. Kunnollinen lämmittely ennen juoksuun lähtöä ehkäisee revähdyksiä ja parantaa suorituskykyä. Sen lisäksi lihakset toimivat iskunvaimentajina ja tukevat niveliä, joten muuta harjoittelua juoksun ohella ei kannata väheksyä. Hyvät lihakset auttavat myös ylläpitämään tasapainoa ja ehkäisevät kaatumisia. Lisäksi kannattaa venytellä liikkuvuuden lisäämiseksi.