facebooktwitteryoutube
in Urheilu - 28 Apr, 2016
by Wiley Cronin - no comments
Maratoneja, joilla ei juosta

itos, kilpailu johon osallistutaan kilpamielessä tai tavoitteenaan kokeilla omia rajojaan ja haastaa omaa kestävyyttä. Kestävyyttä koetellaan myös muissa maratoneissa, vaikka kaikissa maratoneissa juokseminen ei olekaan välttämätöntä. Vuosien varrella kestävyydessä on mitelty esimerkiksi pokerin, autourheilun, videopelaamisen sekä tanssin saralla! Kilpailuja yhdistää se, että ne kestävät usein päiviä, jopa viikon ajan. Valmistautuminen on siis tärkeässä roolissa, vaikka juosta ei tarvitsekaan. Lähes mistä tahansa suorituksesta tulee kuitenkin varsin fyysistä, kun tapahtuma kestää kymmeniä tunteja tai jopa päiviä.

Pokerimaratonit

Myös korttipeleissä mitellään kestävyydessä ja turnauksia järjestetään mm. Texas Hold’em -pokerissa. Turnaukset voivat kestää päiviä, joten aivan helpolla tällaisesta koitoksesta ei selviä. Pokerimaraton koettelee siis sekin kestävyyttä, sillä pelaamaan täytyy kyetä myös väsyneenä. Mitä väsyneemmäksi pelaaja tulee, sitä vaikeammaksi käy strategian ja todennäköisyyksien arvioiminen. Väsynyt pelaaja tekee helposti virheitä ja moni jättääkin leikin kesken. Näitä maratonpelejä ei suositellakaan aloittelijoille, aloittelevien pelaajien kannattaa ensin hankkia tarpeeksi kokemusta perinteisistä turnauksista.Yksi esimerkki tällaisista pitkäkestoisista turnauksista on PokerStarsin järjestämä pokerimaraton, jossa pelataan 100 tuntia pokeria seitsemän päivän aikana. Koska turnaus pelataan seitsemän päivän aikana, tulee päivittäiseksi pelimääräksi keskimäärin 15 tuntia. Pelaajilla on siis mahdollisuus nukkua, mutta silti yli kymmenen tunnin päivittäinen peliurakka käy hermoja raastavaksi ja usein pelaajat jotka eivät onnistu lepäämään öisin, karsiutuvat pois ensimmäisinä. Kyseessä ei ole sprinttikisa, joten tasainen suorittaminen ja kestävyyden merkitys nousevat tärkeään asemaan.

Maratonit autourheilussa

Maratonlajeja löytyy myös autourheilun puolelta, näistä tunnetuimpana Le Mans -kisat. Kilpailuissa tavoitteena on ajaa mahdollisimman pitkä matka 24 tunnin aikana. Yhtämittainen ajo tapahtuu Circuit de la Sarthe radalla, lähellä Ranskan Le Mans kaupunkia, jonka mukaan myös itse kilpailu on nimetty. Perinteeksi muodostuneella Le Mans ajolla on takana pitkät perinteet, sillä ensimmäiset kilpailut järjestettiin jo vuonna 1923, jonka jälkeen kilpailu on mahdollisuuksien mukaan toistettu vuosittain.Kilpailu ajetaan 13,6 kilometriä pitkällä radalla, josta osa on kilparataa ja osa yleisiä teitä. Vuosien kuluessa rataa on paranneltu monilta osin ja erityisesti turvatoimiin on panostettu, sillä kilpailuissa on vuosien varrella tapahtunut useita pahoja onnettomuuksia. Kilpailuihin voi osallistua kahdessa eri luokassa. Ensimmäisessä luokassa kisaavat kilpakäyttöön suunnitellut prototyyppimallit, toisessa luokassa taas ajetaan sarjatuotantoautoilla. Le Mans kilpailuista valmistui vuonna 1971 fiktiivinen elokuva, jota tähditti autourheilufanina tunnettu Steve McQueen. Le Mans elokuvan ohjasi Lee H. Katz, elokuva onkin katsomisen arvoinen kilpailuista kiinnostuneille ja toki myös kaikille McQueenin faneille.

Pelimaratonit

Maratoneja järjestävät myös tietokone- ja konsolipelien fanit. Pitkiä maratonmaisia pelisessioita järjestetään mm. erilaisten videopelimessujen yhteydessä sekä myös erikseen harrastajien toimesta. Osa maratoneista järjestetään vain huvin vuoksi, mutta joskus tavoitteena on myös virallisten ennätysten rikkominen. Jälkimmäistä yritetään suomalaisvoimin lokakuun 25. päivä suositussa Microsoftin Halo-pelisarjassa. Guinnes World Record-ennätyksen rikkomiseen vaaditaan 24 tunnin yhtenäinen Halon-pelaaminen, pelisession tulee siis kestää vähintään täysi vuorokausi. Tilaisuuteen osallistuu virallinen ennätystuomari eli kyseessä on tosiaan virallinen yritys rikkoa Guinness World Records -ennätys. Ennätystä yrittää rikkoa suomalaisille videopelien pelaajille tuttu mies, Paavo Niskala. Hänen tavoitteenaan on paitsi rikkoa 24 tunnin pelaamisen ennätys, myös pelata kaikki Halo-pelisarjan 5 osaa läpi.

Tanssimaratonit

Tanssi on myös suosittu maratonlaji, jossa kilpaillaan ympäri maailman, eri kilpailuissa tanssitaan eri tansseja ja eripituisia aikoja. Normaali kesto tanssimaratonille on 24 tuntia, mutta joissain kilpailuissa yhteen putkeen tanssitaan jopa neljä vuorokautta. Esimerkiksi Littoisissa Kaarinassa tanssittiin heinäkuussa 2015 jopa 102 tuntia putkeen. Kyseessä on siis kestävyyslaji rankimmasta päästä, vaikka tanssimaratonissa ei joudukaan juoksemaan, voi vaan kuvitella miten raskasta on pysyä liikkeessä, tai edes tolpillaan, kolme vuorokautta peräjälkeen. Maakohtaisesti kilpailuissa ja muissa maratontapahtumissa on eroja, yleensä ainakin tanssittavan tanssin suhteen, sillä eri maailmankolkkien suositut tanssit eroavat hieman toisistaan.Suomen vaativin maratontanssi järjestettiin Kaarinassa ja tanssimaratonissa tavoitteena oli 102 tunnin yhtäjaksoinen tanssi, kuten jo aiemmin mainittiin. Ensimmäisen kerran 100 tuntia saavutettiin vuonna 2006 ja taas vuonna 2010, ennätys rikottiin, kun yhtäjaksoisesti tanssittiin 101 tuntia. Tällä hetkellä paikallinen Tanssiseura Sekahaku pitää nimissään 102 tunnin yhtäjaksoisen tanssin ennätystä. Jos maratontanssin haaste kiinnostaa, voi harjoittelun aloittaa suoraan maratontanssia järjestävän seuran avulla.