facebook twitter youtube
in Urheilu - 10 Apr, 2016
by dorotea - no comments
Maratonin maailmanennätys

Maratonia on usein pidetty suurimpana koetuksena, johon juoksuharrastaja voi osallistua. Ei se ehkä aivan kaikkein pisin ja raskain juoksumatka ole, mutta kyllä maratonin juokseminen kuntoa vaatii. Pituudeltaan tuo juoksumatkojen kuningas kun on huimat 42,195 kilometriä. Se juostaan yleensä suurimmaksi osaksi asvalttipintaisella tiellä, joten alustakaan ei paljon armoa anna.

Marathon MotionsPitkä ja raskas matka vaatii maratonilla veronsa, eivätkä kaikki sitä loppuun asti selviäkään. Toiset kuitenkin loistavat juuri tällaisissa tilanteissa, kuten esimerkiksi monet kenialaiset maratonjuoksijat. Heidän ylivertaisuudestaan lienee hyvänä esimerkkinä se, että viimeiset neljä maratonin miesten maailmanennätystä on kyseisestä maasta tulevien juoksijoiden hallussa. Dennis Kimeto on kenialaisista se, joka pitää maailmanennätyksenhaltijan viittaa harteillaan tällä hetkellä. Hän on juossut matkan aikaan 2:02:57.

Miesten maratonin maailmanennätys on juostu vain pari vuotta sitten, vuonna 2014. Naisten maailmanennätys sen sijaan on pysynyt Paula Radcliffen nimissä jo vuodesta 2005. Tuolloin hän juoksi ajan 2:17:42 Lontoon maratonilla. Nainen on kuitenkin pinkonut matkan hiukan nopeamminkin, hän pitää nimittäin hallussaan niin sanotun sekakisan maailmanennätysaikaa, jonka hän juoksi yli kymmenen vuotta sitten vuonna 2003. Sekakisan maailmanennätys on 2:15:25 ja sekin on juostu Isossa-Britanniassa.

Jotta maratonin maailmanennätys merkitään virallisiin kirjoihin, tulee ajan olla paitsi kaikkien aikojen nopein, myös suoritettu hyväksytyllä radalla. Vuonne 2011 Kenialainen Geoffrey Mutai juoksi Berliinin maratonin aikaan 2:03:02, joka oli tuolloin nopein maratonilla juostu aika. Mutain nimiin ei kuitenkaan kirjattu maailmanennätystä, sillä mm. reitin korkeuserot eivät täyttäneen IAAF:n vaatimuksia.