facebook twitter youtube
in Urheilu - 08 Mar, 2015
by dorotea - no comments
Maratonin juokseminen

Kun on valmistauduttu pitkään ja huolella ja seistään jo maratonin lähtöviivalla, on vielä joitakin asioita joita kannattaa pitää mielessä. Juuri ennen lähtöä kannattaa vielä rasvata helpoimmin hiertyvät paikat ja kiinnittää numerolappu niin, etteivät hakaneulat pääse hiertämään. Mahdolliset laastarit kannattaa kiinnittää jo hyvissä ajoin ennen lähtöä rasvaamattomalle iholle.

Itse juoksussa on tärkeä muistaa, ettei kannata lähteä liikkeelle liian kovaa, sillä ylimääräinen vauhti kostautuu aina myöhemmin. Vauhtia on syytä hillitä ensimmäiset kymmenen kilometriä, jolloin houkutus juosta liian kovaa on yleensä suurin. Myös suuria nopeusvaihteluita ja kaikenlaisia kirejä kannattaa välttää – parasta olisi pyrkiä pitämään juoksuvauhti mahdollisimman tasaisena koko maratonin ajan. Samoin pysähtymistä kannattaa välttää viimeiseen saakka, sillä liikkeellelähtö on yleensä hyvin tuskallista. Myös käveleminen jäykistää useimmat juoksijat, joten hidas hölkkä on huomattavasti parempi vaihtoehto niin kauan kuin siihen vain kykenee.

Juoda kannattaa säännöllisesti koko juoksun ajan, sillä nestehukan ja kuivumisen uhka on todellinen etenkin kuumina kesäpäivinä. Hyviä juomia ovat vesi ja urheilujuoma, joita yleensä onkin tarjolla tankkauspisteillä. Syömisten kanssa kannattaa olla varovainen, sillä etenkin maratonin loppuvaiheessa vatsa on jo kovilla, eikä monenkaan juoksijan maha kestä esimerkiksi usein tarjolla olevia banaaneja.

Maraton kannattaa juosta yksin, sillä on erittäin harvinaista, että kahdella ihmisellä on täysin sama ihanteellinen juoksuvauhti. Maratonilla pitäisi keskittyä sataprosenttisesti omaan juoksuun, eikä välittää, vaikka etenkin alkuvaiheessa kaikki muut juoksisivat ohi. Useimmalle juoksijalle ensimmäiset 10 kilometriä ovat melko kevyitä, ja tällöin suurin ongelma onkin edellä mainittu juoksuvauhdin hillitseminen. Matkan puolivälissä moni maratoonari on vielä melko hyvässä vedossa, mutta n. 30 km kohdalla monet alun liian kovaa juosseet törmäävät niin sanottuun seinään. Tässä vaiheessa yleensä näkee jo, millainen loppumatkasta on tulossa; jos veto on vielä hyvä, voi juoksija jopa hieman kiristää vauhtia, sillä loppumatkakin todennäköisesti menee kohtalaisesti. Jos alussa on tehty virhearviointeja vauhdin suhteen, on edessä sen sijaan maksun aika ’seinän’ merkeissä. Tällöin pohkeet jumiutuvat täysin, jalat eivät tottele ja kevyt hölkkäkin tuntuu täysin mahdottomalta vaihtoehdolta. Joskus muurin yli on mahdollista päästä esimerkiksi urheilujuomaa juomalla, mutta joskus ’jumia’ on valitettavasti kestettävä koko loppumatkan ajan.

Maratonille voi asettaa aikatavoitteen, mutta sen tulisi olla sekä kannustava että realistinen. Alle kolmen tunnin aika on jo erittäin kova, ja kolmea ja puolta tuntia voidaan pitää jonkinlaisena ’keskiarvona’ – tällöin maratoneilla saapuu maaliin yleensä suuria juoksijajoukkoja. Kaikki maaliin saakka päässeet ovat toki kunnioituksen arvoisia selviydyttyään rankasta 42 km juoksumatkasta. Mikäli olet vasta valmistautumassa juoksu-urakkaa varten, kannattaa lukea myös artikkelimme Maratoniin valmistautuminen.