facebook twitter youtube
in Urheilu - 04 Mar, 2015
by dorotea - no comments
Dennis Kimetto

Vuonna 1984 syntynyt kenialainen Dennis Kimetto on maailman parhaita – tai ehkä jopa paras – pitkänmatkan juoksija. Lyhyehkön uransa aikana Kimetto on saavuttanut todella paljon; hänellä on hallussaan muun muassa sekä 25 kilometrin että maratonin (42,195 km) maailmanennätysaika.

Kimetto aloitti aktiivisen kestävyysjuoksun harjoittelun vuonna 2008, ja kaksi vuotta myöhemmin 2010 hän pääsi mukaan Geoffrey Mutain harjoitteluporukkaan. Ensimmäisen merkittävän voittonsa Kimetto saavutti Nairobi Marathonin puolimaratonosuudella vuonna 2011, juosten reitin ajassa 1.01.30. Arabiemiraattien Ras Al Khaimah Half Marathonilla hän paransi aikaansa edelleen saapuen maaliin ajassa 60.40, ja hänet alettiin huomata kestävyysjuoksupiireissä ympäri maailman. Berliinin puolimaratonilla Kimetto kiri vauhtiaan entisestään ja saavutti maaliviivan jo ajassa 59.14. BIG 25 Berlin -juoksutapahtumassa vuonna 2012 Kimetto rikkoi edellisen 25 km matkan maailmanennätysajan hurjasti 32 sekunnilla, juosten reitin aikaan 71.18.

Ensimmäisen maratoninsa Kimetto juoksi Berliinissä vuonna 2012. Hän tuli toiseksi, häviten yhdellä sekunnilla mentorilleen Geoffrey Mutaille – jälkeenpäin on kuitenkin myös spekuloitu Kimetton antaneen voiton tarkoituksella Mutaille, joka sai voiton seurauksena World Marathon Major -tittelin ja 500 000 dollaria. Kimetto teki kuitenkin tuolloinkin ennätyksen; hän juoksi nopeimman maratondebyyttiajan 2.04.16. Vuonna 2013 Dennis Kimetto voitti täysmaratonin Tokyossa ajalla 2.06.50 ja myöhemmin samana vuonna Chicagon Marathonin ajalla 2.03.45. Molemmat ajat olivat uusia reittiennätyksiä. Vuonna 2014 Kimetto voitti Berliinin maratonin maailmanennätysaikaan 2.02.57. Kimetosta tuli samalla ensimmäinen ihminen, joka on koskaan juossut maratonin alle ajan 2h 3min. Huikeasta menestyksestään johtuen erinäiset vedonlyöntitoimistot, kuten Betsafe, tarjoavat Kimetolle jatkuvasti alhaisia vedonlyöntikertoimia, jotka voit käydä tarkistamassa täällä.

Kimetto on kertonut julkisuudessa, että hänen suurimpana motivaattorinaan juoksu-urallaan toimivat vaatimattomat olosuhteet, joissa hän on varttunut. Hän haluaa omien sanojensa mukaan tehdä parhaansa urallaan voidakseen avustaa perhettään. Nähtäväksi jää, pystyykö Dennis Kimetto rikkomaan vielä itse asettamiaan maailmanennätysaikoja. Melko todennäköistä kuitenkin on, että hän tulee voittamaan lukuisia maratoneja tulevinakin vuosina – ennätysajoilla tai ei.